Doorgaan naar hoofdcontent

DE WEEK VAN 21 MEI

Deze week leerden we weer heel wat over planten. 
We deden een plantproef. Eerst werden alle benodigdheden op tafel geplaatst: aarde, een gieter met water, bloempotjes en zaadjes. 
1. ZAAIEN MET LICHT EN WATER
We doen aarde in een bloempotje.
We doen zaadjes in de potjes. Dit noemen we zaaien. Dat is niet hetzelfde als planten!
We geven water met een gieter.
We zetten de bloempotjes bij het raam. Daar krijgen ze veel licht.
2. ZAAIEN MET WATER MAAR ZONDER LICHT
We doen opnieuw aarde in een bloempotje.
we doen weer zaadjes in het potje. We gaan weer zaaien.
We geven weer water met een gieter.
We zetten de bloempotjes in de kast. Daar is het donker. Zo krijgen ze geen licht.
3. ZAAIEN MET LICHT MAAR ZONDER WATER
We doen opnieuw aarde in een bloempotje.
We zaaien. We doen zaadjes in de bloempotjes.
We zetten de bloempotjes voor het raam. Daar krijgen ze veel licht. We geven ze géén water!
4. ZAAIEN ZONDER WATER EN ZONDER LICHT
We doen opnieuw aarde in een bloempotje.
We zaaien de zaadjes.
We geven géén water. We zetten het bloempotjes in de kast. Daar is het donker, daar krijgen ze geen licht.
En nu moeten we wachten... volgende week zullen we zien welk plantje het beste groeit. Zo leren we wat plantjes nodig hebben om te groeien.

Vorige week kregen we van meester Robin een tomatenplantje. Daar werd deze week goed voor gezorgd! We mochten het water geven als de aarde droog was.


Op donderdag gingen we weer naar de tuin. We keken eerst naar de aardbeien. "Aardbeien", dat kan Louis al een beetje lezen. 

 Vorige week waren de aardbeien nog groen... nu zijn ze al wat roder. 
Aardbeien die helemaal rood waren, mochten we plukken. Wat moesten we goed zoeken!!!
We vonden toch al 5 rijpe aardbeien! 
Op de tuintafel lagen ook asperges.
Asperges groeien onder de grond. 
We leggen er een plastic zeil over, zo blijft het donker en warm. Daar houden asperges van. 
We vonden heel wat slakken in de tuin. 
slakken eten plantjes op, dat willen we niet! Meester Robin strooit daarom slakkenkorrels bij de slakken. Daar kunnen ze niet tegen. 
We mochten ook weer plantjes watergeven. 
Kijk, meester Robin maait het gras met de grasmaaier. 
Hij gooit het maaiafval in de compostbak. 
Kijk op dit bord staat wat er allemaal in de compostbak mag.
We herhaalden ook nog de woordenschat. De juf haalde gerief uit het materiaalhuisje en wij mochten het benoemen. Kijk, met dit harkje kan je onkruid losmaken, zo kan je het beter wieden. 
In de klas hebben we de aardbeien geproefd.
mmm, lekker!!!!

We hebben deze week ook nog heel wat gelezen. In onze leesboekjes, in onze werkboekjes... We oefenden ook met ons letterdoosje. 
In een klein groepje hebben we ook letters gevist om er woordjes mee te maken. Het was zo leuk dat we het volgende week zeker nog eens met iedereen zullen doen. 


Juf Veerle kwam ook weer langs om te schrijven. We oefenden de cijfers. 

Het boek van de week is 'wat zit er in je buik, mama'. Maar we maakten er 'wat zit er in je buik, juf.' van. In de buik van de juf groeit er ook een baby. Maar we moeten nog lang wachten... tot oktober. Dan zitten we al in een nieuwe klas. 

Met juf Katleen leren we over inhouden. We moesten flessen vullen in de waterbak. Vol, leeg, halfvol...
Kijk, we kunnen de flessen ook rangschikken.

Op vrijdag sloten we de week weer af met een leuke speelbeurt. Er werd gespeeld met het keukentje. 
Er werden ook bellen geblaasd. 
En er werd tennis gespeeld met een ballon. Dat kunnen we volgende week nog eens oefenen tijdens onze speelbeurten. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN 17 SEPTEMBER

De week zit er weer op en ook deze week viel er weer heel wat te beleven.  We hebben onze deur mooi versierd, dus iedereen is welkom! Ondertussen zijn we al helemaal gewend aan onze klas, dus het werd tijd om het thema 'weer naar school' af te ronden.  Tijdens de W.O.-lesjes  zagen we dat de klas- en schoolafspraken toch al goed gekend waren.  We classificeerden voorwerpen volgens de kenmerken 'scherp' en 'zacht'. We mochten eerst voelen en dan het werkblaadje invullen.   Ooh, wat voelt een vork scherp aan.  Tijdens de taallesjes haalde Roos haar boekentas nog eens boven. We probeerden het juiste lidwoord aan de woordenschat te koppelen. Zeggen we 'de boekentas of het boekentas?'  Roos zocht héél diep in haar boekentas naar schoolmateriaal. Dat vonden we heel erg grappig! Ook ons rekenbundeltje hebben we deze week afgewerkt. Wat waren we trots!!! We zochten voorwerpen in de klas die kleiner waren dan de afbeelding van de s...

de week van 2 december

Deze week was de sint in ons land. Om maandag kwam hij even langs op school. In het aparte verslagje lees je er meer over. Op donderdag gingen we naar het toneeltje van RSV (relationele en sociale vorming) kijken.  Het thema was dit keer 'samen delen, samen spelen' Juf Lore had zich verkleed als Anna. Meester Danny speelde Bartje. Ze speelden met de blokken. Maar ze kregen ruzie... ze wouden allebei hetzelfde blokje. Ruzie vond de juf niet ok!   Bartje en Anna probeerden het opnieuw.  Ze bouwden deze keer SAMEN een hele mooie toren. Wat flink van hen!!! De rest van de week stonden alle lessen in het teken van de Sint... dus ook de taallesjes. De juf had van zwarte piet twee zakken gekregen.  Die moesten we vullen met de juiste spulletjes.   In de zak met het groene kaartje deden we de woordjes die begonnen met 's'.  De letter 's' klinkt als het sissen van een slang. We bewegen onze hand dan net als een slang....

DE WEEK VAN 1 APRIL

Deze week mochten we, met wat spulletjes die juf Anne-Marie had meegenomen, het paasverhaal namaken. Allereerst namen we het boekje over het paasverhaal er nog eens bij. De juf vroeg ons om naar de prent op de voorkant van het boek te kijken en eens te zoeken welke kleur we het meest zagen. Dat was toch wel overduidelijk de kleur geel, van het zand in de stad Jeruzalem. Wij wisten nu dus ook dat we moesten starten met het zand toe te voegen. Daarna namen we de steentjes, hiermee maakten we de weg die Jezus heeft moeten afleggen tot aan de grot. We voegden ook nog wat plantjes toe. Deze staan voor de palmtakjes waarmee ze zwaaien wanneer Jezus Jeruzalem binnenkomt.  We maakten ook het zware kruis van Jezus. Aan het einde van de weg voegden we nog een grot toe waar Jezus in werd begraven. We waren heel enthousiast over het eindresultaat! De juf had ook een nieuwe pot meegenomen voor de paasboom in te zetten, dus deze hebben we ook even samen veranderd.  ...