Doorgaan naar hoofdcontent

de week van 9 december

We zijn de week gestart met de waarnemingsactiviteit 'allemaal pakjes'. In het aparte verslagje kan je er alles over lezen.

We leerden deze week wat er allemaal in een pakje kan zitten.
We leerden dat pakjes soms leuk, maar soms ook niet leuk kunnen zijn.
Het kan dat we een pakje niet leuk vinden, dat mag. Maar wat doen we dan? Daar hebben we het ook over gehad in de klas. Volgende week gaan we hier nog zeker verder op in. 
Ook volgende week zullen we nog over pakjes leren. We gaan dan ook zelf cadeautjes maken voor mama en papa, maar ook voor een klasgenootje.

Omdat het bijna kerstmis is, hebben we deze week ook onze kerstboom versierd... maar voor je een kerstboom kan versieren, moet er eerst een kerstboom zijn... We hebben de takken opengeplooid en de kerstboom in elkaar gepuzzeld.
Als eerste hingen we er de lampjes in.
Toen waren de kerstballen aan de beurt. We moesten er wel voorzichtig mee zijn hoor!
We hebben ook lekkere kerstballen. Dat zijn kerstballen van chocolade. Als het kerstfeestje is, dan mogen we er wel eens van proeven.
Als laatste de piek er nog op... en toen was onze kerstboom klaar.Wij vinden hem in ieder geval al héél mooi!
We hebben ook de figuurtjes van het kerstverhaal erbij geplaatst. 

Tijdens de lesjes metend rekenen leerden we over 'lengte'. We maakten een lange trein van korte rolletjes.
 En van lange rollen. Welke trien zou het langste zijn?
 De trein met de lange rollen was wel erg lang.
 We vergeleken alle rollen grondig. Kijk , deze rol is langer!
 Deze rolletjes zijn even groot.
kijk, een dikke en een dunne rol.
 De dunne rol is wel langer dan de dikke 
  We zochten ook naar rollen die van groot naar klein waren gerangschikt. 
En rollen die van klein naar groot waren gerangschikt. Ook volgende week zullen we nog heel wat over 'lengte' leren hoor. 
Tijdens rekenen hebben we het nog steeds over hoeveelheden. We maakten deze week ook buiten een oefening. We trokken een kaartje. Lazen het getal af dat genoteerd was met vingers, stipjes, cijfer...
Dan moesten we in evenveel cirkels springen. Als we juist sprongen, mochten we doorlopen naar het doosje om het cijfer in het juiste potje te leggen. WE vonden het erg leuk!
In de klas maakten we oefeningen in onze bundel. Om de getalbeelden juist te leren tekenen, gebruiken we een eierdoosje om extra te oefenen.
We maakten deze week ook een getallenrij aan bord. Juf Lore ving luchtjes in ballonnen. Ohhh hoe MEER luchtjes hoe groter de ballonnen.We plakten er nadien de getalbeelden bij en schreven juiste nummers eronder.
We deden ook oefeningen met de getallenrij. We kregen een willekeurig getalbeeld en moesten in de juister volgorde gaan stel. We oefenden ook op tellen (0,1,2,3,4,5) en terugtellen (5,4,3,2,1,0)

Het spel van de week was 'draak dondertand en de vuurkristallen'
Draak Dondertand en z'n vrienden Vonkenvlucht, Zilverschicht en Vuurstaart staan aan de start van de wedstrijd door het Drakendal. De vlucht naar de grote vulkaan zal niet eenvoudig zijn. Er waait immers een hevige wind door het dal zodat de draken wel eens van route moeten veranderen. Bovendien moeten ze op de vuurkristallen langs de weg letten, want wie er het meeste van heeft verzameld is de winnaar. Maar let op, in dit spel van HABA wint niet de snelste maar de draak met het meeste vuurkristallen!
De dobbelsteen liet zien hoeveel stapjes we moesten zetten, maar soms gooiden we een wervelwind.
Dan moesten we alle pijlen op het spelbord draaien. Dan moesten we een andere weg naar de vulkaan nemen. Soms was het een weg met meer kristallen, soms eentje met minder.
De vakjes vertellen ons hoeveel kristallen we krijgen. Kijk, Sana krijgt er twee. Wie op het einde van het spel het meeste kristallen heeft, wint. Dat vonden we wel wat gek, want we wouden eigenlijk zo snel mogelijk bij de vulkaan komen.
 We vonden het wel allemaal een leuk spelletje, dus we zullen het zeker nog eens spelen.


De werktaken stonden deze week in het teken van pakjes en kerst
1. legotaak: we bouwen pakjes van lego en duplo. We keken goed naar het stappenplan.Wie het al goed kon, mocht het stappenplan aan de kant leggen en keek dan alleen naar de laatste foto.
2. motorische rekentaak: We leggen met de pincet strijkparels op de dennenbomen. We geven iedere boom evenveel 'kerstballen' als er gevraagd wordt.
3. plooitaak: Vorige week oefenden we al het plooien van servetten. Deze week gaan we nog een stapje verder. We plooien de servetten op de lijnen...
en rollen ze dan op voor in een servettenring. Zo kunnen we volgende week onze kersttafel mooi versieren.

Dat december een feestmaand is, hadden we vorige week al uitgetekend...
Maar we waren blijkbaar iemand vergeten... Juf Katrien is ook jarig in december. Zij was woensdag jarig. Omdat ze er dan niet is, vierden we haar feestje op dinsdag. We versierden de tafel en bliezen slingers.
 Juf Katrien koos een vuurwerkstokje.
 Ze had hele lekkere taart bij. Er werd lekker gesmuld
 mmm, wat lekker toch!

Op vrijdag vierden we Tuur. Hij wou graag een groene kroon, want dat is zijn lievelingskleur... daar hebben we dan ook voor gezorgd. We versierden ook de tafel met een tafellaken en slingers. 
Tuur maakte samen met zijn mama lekkere cupcakes. Het papiertje op de cupcakes mochten we eten. Dat is snoeppapier, wat vonden we het grappig. 
 We staken in de cupcakes 6 kaarsjes, want Tuur wordt 6 jaar. 
 We feliciteerden Tuur met zijn verjaardag en gaven een handje. 
 Tuur mocht ook iets kiezen uit de grabbelbox. Hij koos een waterpistool. 
 mmm, wat smaken die cupcakes lekker!
 Tuur had ook een speciale kaart mee van thuis. Het is geen kerstkaart, maar een verjaardagskaart. Als je hem opendoet, dan komt er muziek uit! 
 Je kan er gewoon op dansen...
 Of een spelletje mee doen. Tuur doet de kaart open en iedereen mag rond de tafel dansen. Maar als Tuur de kaart dicht doet, dan stopt de muziek. Dan moeten wij ook stoppen, tot de muziek weer begint. En er is niemand die wint of verliest. Dat spelletje heet 'stopdans'. We vonden het héél leuk!
Als afsluiter werd er nog gespeeld. Tuur en Mart bouwden SAMEN een héle mooie auto. Wat waren ze trots! Goed gedaan jongens!
 Sana en Jotbir speelden kappertje met de pop. Wat ziet ze er weer mooi uit. 
 Louis maakte een monstertje van k'nex. Het was gelukkig wel een lief monstertje ☺
 En Erik bouwde samen met Alexander een knikkerbaan. 

En zo zat de week er weer op. 
Tot maandag!

Reacties

Populaire posts van deze blog

de week van 23 maart

Ook deze week moesten we weer zo veel mogelijk thuis blijven van de minister. Er waren dan ook geen kindjes te zien op de speelplaats.   en ook niet op de kleine speelplaats.   Toen juf Christel op school was, was er geen kindje in haar lokaal om te praten.    Kijk... niemand...  Ook onze klas zag er leeg uit.  Alexander kwam wel nog enkele dagen naar school. Hij heeft er héél flink gewerkt.   Hij ontdekte dicht bij de busrijen een leuk plekje met super fijne speeltuigen!   Als we allemaal terug zijn, dan zullen we daar zeker eens gaan spelen! Ook de kinderen thuis hebben fijn buiten gespeeld! Er werd gestept en gefietst... Ook juf Lore speelde buiten met haar kindjes.  Er werd ook met krijt getekend. Kan jij ook je naam schrijven op de grond? Of een omtrek maken van je eigen lichaam? Volgende week eens proberen? Stuur dan maar een leuke foto door voor de blog.  Er werd ook veel gewandeld! Onderweg kan je leuke dingen doen! Zoals klimmen e

De week van 4 april

Ook deze week waren we weer met z'n allen thuis. Af en toe moesten juf Christel en juf Lore wel naar school. Meester Ivo is elke dag op school. Zou hij een mondmasker op hebben of doet hij maar alsof? Alexander kwam ook naar school. Hij heeft er heel hard gewerkt! Maar ook thuis werd er flink gewerkt in de bundeltjes...  en op bingel! Juf Lore en juf Christel hebben thuis ook weer op de computer gewerkt. Juf Lore maakte een nieuwe taalbundel. Goed oefenen allemaal, want na de vakantie leren we een nieuw woordje... spannend!!! Sana speelde met blokjes en leerde zo over groot en klein. Kijk, de toren is groter dan haar zusje...  Maar kleiner dan Sana en haar broer!  Er werden niet alleen schoolse vaardigheden geoefend... ook motoriek kwam aan bod tijdens de huishoudelijke taakjes. Kijk maar eens wat een hulpjes wij waren! Tuur hielp papa in de tuin. Amai, wat een flink werkje zeg, daar moet je wel sterk voor zijn! Sana hielp mama in de keuken. mmm, dat g

de week van 16 december

De laatste week van het jaar zit er weer op. Het was een drukke week! Bij juf Christel vertelden we over ons  weekend. Deze week moesten we wat vertellen over de kerstboom of Kerst.  De hele week stond in teken van Kerst. Nog één kaarsje en het is zover...  We kregen ook het vredeslicht op bezoek. Dat lichtje komt uit het land van Jezus. Wij moeten het weer doorgeven aan juf Evi, zo krijgt iedereen het lichtje op bezoek in de klas.  Tijdens de schrijflesjes maakten we slingers voor in de kerstboom. Eerst oefenden we met lintjes. We maakten grote lussen in de lucht.   Nadien lieten we een balletje rond ons lichaam rollen.   Dat lukte al aardig, dus we konden ook al eens rond een sjabloon draaien.   We deden dat met een knikker in een borrelglaasje.  Na goed oefenen, maakten we met ons 'knikkerbekertje' lussen rond de sjablonen.   Ook op papier lukte het al goed.  Wat een mooie slingers toch! Ook op het bord maakten we mooie lussen