Doorgaan naar hoofdcontent

de week van 2 maart

De eerste week na de vakantie zit er weer op. Er was deze week heel wat te doen rond het corona-virus, vandaar dat we extra aandacht hebben besteed aan onze hygiëne. De juf tekende op bord enkele afspraken. (ik vergat er een foto van te nemen, maar het kwam overeen met deze poster... alleen wat eenvoudiger)
Onze handen werden deze week ook vaak en goed gewassen. Genoeg water, genoeg zeep en lang genoeg wassen! 
Er wordt wel eensvergeten om eerst water te nemen voordat we op het zeeppompje drukken... dus de juf wees ons nog eens op het stappenplan. (wie graag dit stappenplannetje ook heeft voor thuis, mag een seintje geven)
Als we van de grote speelplaats komen, hangt er een pompje met speciale zeep. Voor deze zeep hebben we geen water nodig, wat gek!

We gingen deze week met een nieuw thema van start. We hadden allemaal ons lievelingsboekje bij. Daar hadden we heel wat over te vertellen. 
Op dinsdag gingen we naar de bibliotheek. In het aparte verslagje lees je er alles over. Het werd een leuke uitstap. 
In de klas maakten we wat oefeningen in onze bundel. We bespraken de afspraken in de bib, maar ook de afspraken in de boekenhoek. Wat doen we wel en niet met de boekjes? We ruimden ook eens onze boekenhoek op. We sorteerden de boekjes per kleur. 
Oei, zo mag een boekje niet staan hé! Zo weet je niet om welk boek het gaan en kan je ook de blaadjes stuk maken. 
 Dit is véél beter!
 We sorteerden de boeken ook naar vorm. 
 Dit zijn allemaal boeken in de vorm van een vierkant. 
Dit zijn boekjes in de vorm van een rechthoek. Deze rechthoek ligt neer. We hebben niet veel boekjes in de vorm van een liggende rechthoek. 
... maar wel veel boekjes in de vorm van een rechtstaande rechthoek. 
 Na onze sorteeroefening ruimden we de boeken weer netjes op. 
 Alle boeken weer op de juiste plaats... toppie!!!!
 Juf Eunice maakte ook boekjes van ons weekendgesprek. We konden er al fijn in lezen in de boekenhoek, lezen we ze thuis ook eens samen???

Er werd deze week ook weer flink geschreven. We deden het met vingerverf. Het is niet alleen leuk... maar als we het goed doen, dan glijdt onze vinger sneller over ons blad. 
 Het partoon dat we maken is de voorloper van de letter 'oo'.
 Juf Annelies kwam ons ook weer helpen. 
 En na het werken... handen omhoog en handjes wassen!

Op maandag had Roos zin in een spelletje. Ze schreef nummertjes van 0 tot 10 aan bord. Kan jij raden welk nummert je ze op de achterkant van het bord had geschreven? 
 Was het twee? neen! Was het drie? neen! Het was een
 Nadien schreef ze weer een nummertje. Ohh, opnieuw een
 nog een keer een, nog een keer een... heel veel keer opnieuw een..
 we leren een nieuw woordje! en dat woordje is 'een'
Image result for een veilig leren lezen
de letter 'n' kenden we al. de letter 'ee' hangen we op de juiste plaats. 'ee' kan je roepen, het is een klinker en dus een gele letter. Opgelet 'ee' en 'aa' lijken erg op elkaar, maar klinken anders!
 We zochten het woordje 'een' op het bord. We mochten er eens goed op meppen met de 'vliegensvlugge-woordjesmepper'. 
 We trokken er ook een cirkeltje rond. we moesten goed opletten, want... een nee, een ≠ aan, een ≠ eeu
 Kijk eens, allemaal woordjes 'een'. 
 We werkten in onze bundeltjes, lazen in onze leesboekjes en speelden ook wat taalspelletjes. Zo speelden we deze week bingo. We trekken een lettertje of woordje uit een zakje... 
 We lezen het lettertje of woordje luidop voor. 
Als het lettertje of woordje op ons kaartje stond, dan mochten we een muntje leggen. Alle letters of woordjes gevonden? Bingo!!! 
Op woensdag kwam Samet een beurtje meewerken in onze klas. Hij zit in de klas van juf Katleen en kan al lezen. Hij zal iedere week een beetje komen lezen met ons. Soms in een leesboekje, soms door middel van een spelletje. Deze week speelde hij ook bingo met ons. 
We oefenden ook weer met de letterdoosjes. Het lettertje 'ee' zit er nu ook in, dus we kunnen thuis met ons letterdoosje ook eens laten zien wat we al kunnen. 
 Een nieuw woordje betekent ook een nieuw letterfilmpje. Daar kijken we met z'n allen graag naar!
 Kunnen we het lettertje 'ee' voelen?
 Ja hoor, ons mondje wordt heel breed!
 We luisterden goed naar de woorden. Horen we 'ee'? 
 Ja hoor, en we kunnen hem ook zien. Hé wacht eens even... 
Dat eerste stukje kunnen we al lezen! Daar staat 'een'!
 Ook hier zien we de letter 'ee'.  Zullen we thuis samen ook eens naar het letterflimpje kijken? 
 En we zochten natuurlijk ook weer naar woordjes met 'ee' in het grote zoekboek. 

We speelden deze week het spelletje 'speedcups'. Je moet het patroon van het kaartje nabouwen. 
Patroon nagebouwd? Dan mag je op de bel drukken. Soms moeten de potjes in een rijtje staan... 
 en andere keren weer op elkaar zoals een torentje.  
Eerst werd er goed geoefend. Toen we het principe wat onder de knie hadden, toen maakten we er een spelletje van. Wie het eerst zijn stapeltje met kaartjes had nagebouwd won. 

Er werd heel wat gebouwd deze week tijdens het maken van de werktaken. 
1. patronen nabouwen: We bouwen verschillende patronen na met 'bloemetjes' 
2. Smartgame Haba: We bouwden de voorbeeldkaarten na. We moesten er wel goed op letten dat we de blokjes die een beetje verstopt zaten niet vergaten. 
 3 bouwtaak kasteel: We bouwden een kasteel na met bric-blocks. 

Als afsluiter van de week werd er nog fijn gespeeld. Zo maakten we weer kennis met de spelmogelijkheden voor volgende week. In de gang werd er fijn tennis gespeeld met een ballon. 
 Er werd ook weer gebouwd met de magformers. 
 Er werd met de cowboys gespeeld op de mat. 
 En de meisjes maakte de pop weer wat mooier in hun kapsalon. 

Geniet van het weekend en tot maandag!

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN 17 SEPTEMBER

De week zit er weer op en ook deze week viel er weer heel wat te beleven.  We hebben onze deur mooi versierd, dus iedereen is welkom! Ondertussen zijn we al helemaal gewend aan onze klas, dus het werd tijd om het thema 'weer naar school' af te ronden.  Tijdens de W.O.-lesjes  zagen we dat de klas- en schoolafspraken toch al goed gekend waren.  We classificeerden voorwerpen volgens de kenmerken 'scherp' en 'zacht'. We mochten eerst voelen en dan het werkblaadje invullen.   Ooh, wat voelt een vork scherp aan.  Tijdens de taallesjes haalde Roos haar boekentas nog eens boven. We probeerden het juiste lidwoord aan de woordenschat te koppelen. Zeggen we 'de boekentas of het boekentas?'  Roos zocht héél diep in haar boekentas naar schoolmateriaal. Dat vonden we heel erg grappig! Ook ons rekenbundeltje hebben we deze week afgewerkt. Wat waren we trots!!! We zochten voorwerpen in de klas die kleiner waren dan de afbeelding van de s...

de week van 2 december

Deze week was de sint in ons land. Om maandag kwam hij even langs op school. In het aparte verslagje lees je er meer over. Op donderdag gingen we naar het toneeltje van RSV (relationele en sociale vorming) kijken.  Het thema was dit keer 'samen delen, samen spelen' Juf Lore had zich verkleed als Anna. Meester Danny speelde Bartje. Ze speelden met de blokken. Maar ze kregen ruzie... ze wouden allebei hetzelfde blokje. Ruzie vond de juf niet ok!   Bartje en Anna probeerden het opnieuw.  Ze bouwden deze keer SAMEN een hele mooie toren. Wat flink van hen!!! De rest van de week stonden alle lessen in het teken van de Sint... dus ook de taallesjes. De juf had van zwarte piet twee zakken gekregen.  Die moesten we vullen met de juiste spulletjes.   In de zak met het groene kaartje deden we de woordjes die begonnen met 's'.  De letter 's' klinkt als het sissen van een slang. We bewegen onze hand dan net als een slang....

DE WEEK VAN 1 APRIL

Deze week mochten we, met wat spulletjes die juf Anne-Marie had meegenomen, het paasverhaal namaken. Allereerst namen we het boekje over het paasverhaal er nog eens bij. De juf vroeg ons om naar de prent op de voorkant van het boek te kijken en eens te zoeken welke kleur we het meest zagen. Dat was toch wel overduidelijk de kleur geel, van het zand in de stad Jeruzalem. Wij wisten nu dus ook dat we moesten starten met het zand toe te voegen. Daarna namen we de steentjes, hiermee maakten we de weg die Jezus heeft moeten afleggen tot aan de grot. We voegden ook nog wat plantjes toe. Deze staan voor de palmtakjes waarmee ze zwaaien wanneer Jezus Jeruzalem binnenkomt.  We maakten ook het zware kruis van Jezus. Aan het einde van de weg voegden we nog een grot toe waar Jezus in werd begraven. We waren heel enthousiast over het eindresultaat! De juf had ook een nieuwe pot meegenomen voor de paasboom in te zetten, dus deze hebben we ook even samen veranderd.  ...