Doorgaan naar hoofdcontent

de week van 27 januari

We hebben er een ongewone week opzitten. Maandag gingen we van start zonder juf Katrien, dat was toch wel even wennen. Er waren ook heel wat afwezige deze week. De zieken wisselden elkaar af. Hopelijk is iedereen na het verlengde weekend weer van de partij!
Maandag gingen we van start met het gesprekje over ons 'huiswerk'. Iedereen had goed zijn best gedaan om thuis op speurtocht te gaan. Bravo!!! We hadden dan ook heel wat foto's om te verdelen. 
We verdeelden de foto's in verschillende categorieën. Zo zijn er klokken met wijzers, zonder wijzers, met cijfers en zonder cijfers. Er zijn ook klokjes die aangeven hoe lang iets duurt. En ook kalenders en dagschema's horen bij tijd!
We dachten even dat een weegschaal ook bij tijd hoorde. Want sommige weegschalen hebben toch ook wijzers. 
 Maar nee hoor, die wijzer duidt geen tijd aan. De wijzer vertelt ons hoe zwaar we zijn. 
Tijdens de lesjes WO oefenden we de dagdelen en de dagen van de week verder in. We leerden ook over de begrippen eerste en laatste, vlug en traag... Hier deden we ook wat proefjes rond. Bij voorbeeld... welke puzzel zou het snelste klaar zijn? De puzzel met 12 stukjes of die van 63?
Met welke stift kunnen we het hokje snel inkleuren? En met welke stift gaat het traag? 
 Wat brandt het langste? De lucifer of het kaarsje

Er werd deze week ook weer heel wat gelezen. In ons leesboekje, maar ook in het klik-klak-boekje. 
We deden ook een spelletje met ons letterdoosje. We maakten een woordje en lieten een klasgenootje lezen.  
 Goed gelezen? Dan maakten we met de letters die voor ons lagen opnieuw een woordje en schoven weer een plekje door. 
 Zo maakten we een rondje rond de tafel. 
We zochten ook weer naar woordjes in het grote zoekboek. Deze keer zochten we woordjes met de letter 'oo'. 
De juf schreef alle woordjes op, zo konden we zelf controleren of de letter 'oo' effectief te horen was. 
konijn is ook met 'oo'. Je schrijft wel 'o', maar we horen 'oo'. Als we groter zijn en al goed kunnen lezen, dan leren we bij de volgende juf hoe dit komt. 

Het was deze week ook de week van de Poëzie. We kregen met heel de school de opdracht om een gedichtje te leren en daar iets moois van te maken. Dit gedichtje leerden wij... 
Image result for oogjes open oogjes dicht savonds donker"
Donderdag was het gedichtendag. We maakten voor iedere zin van het gedichtje een tekening. We legden het gedichtje bij de andere gedichten in het themahoekje. 
Toen we naar de speelplaats gingen, zagen we nog gedichtjes hangen in de gang. We toen even de tijd genomen om deze te lezen. Het werd een leuk gedichtentochtje doorheen de school. 
Sommige gedichtjes vonden we heel erg grappig. 

Tijdens de rekenlesjes oefenden we de symbolen >,< en = verder in. We deden ook nog wat oefeningen met de getallenas. Met juf Lara leerden we verder over lengtes. We rangschikten buizen van kort naar lang en van lang naar kort. 
 We deden het ook met kaartjes en prentjes...
 En maakten nog wat oefeningen in ons bundeltje. 

Tijdens de schrijflesjes oefenden we opnieuw het ccc-patroon. Maar nu maakten we geen monstertjes maar clowntjes. We oefenden weer op groot formaat...
En in het klein....
We weten allemaal al dat Sana héél goed kan tekenen, schrijven is voor haar wat makkelijker. Daarom leert ze nu de letter 'oo' schrijven. Deze week oefende ze eerst nog eens het ooo-patroon in. 


Tijdens de lesjes Godsdienst leerden we met juf Lara nog over Jona. We wiegden op rustige muziek heen en weer, net zoals Jona deed in de buik. Als je boos bent, kan je zo misschien wel weer rustig worden...
Nadien luisterden we naar verschillende fragmenten over water. We deden onze ogen dicht om goed te kunnen luisteren...
 Nadien mochten we tekenen wat we hoorden.

Er zaten ook weer vier nieuwe werktaakjes in de schuifjes. 
1. Potloden slijpen. Op deze manier oefenen we onbewust op fijne motoriek. We moeten onze handen in tegengestelde richting gebruiken en voldoende druk op het potlood zetten. Dat is niet echt makkelijk hoor. 
2. kniptaak. We knippen op zigzaglijnen. 
3. Smartgame 'day and night'. We bouwen het voorbeeld na. Als dat goed lukt, dan draaien we het boekje op en proberen we de 'schaduwkaarten'. De blokjes zijn dan allemaal afgebeeld in het zwart, waardoor we zelf moeten  uitzoeken welke blokken we nodig hebben. 
4. tekenen met de lichtbox. We overtrekken een voorbeeld met stift. We moeten ons blad goed vasthouden, want als we het verschuiven... dan klopt onze tekening niet meer. 

Onze pompon-monstertjes zijn ook klaar...  Pomponnen maken was niet zo makkelijk, maar het was een goede oefening voor de fijne motoriek. En wat zijn we trots op het resultaat!

We doen met onze klas mee aan het techniekproject 'Make-do'. We maakten op vrijdag kennis met het pakket van 'Make-do' Dat bestaat uit een zak met allemaal schroefjes, zaagjes en schroevendraaiers. We zullen vanuit het project allerlei opdrachtjes krijgen, maar nu moeten we eerst en vooral naar hartenlust experimenteren. Zo raken we vertrouwd met het materiaal. Er werd gezaagd...
 Geschroefd...
 En geëxperimenteerd met het materiaal. Ja...de gele haakjes passen op een schroefje.
Volgende week mogen we tijdens de speelbeurtjes het materiaal verder uittesten. 
Maar nu eerst genieten van een welverdiend verlengd weekend!!!
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

de week van 23 maart

Ook deze week moesten we weer zo veel mogelijk thuis blijven van de minister. Er waren dan ook geen kindjes te zien op de speelplaats.   en ook niet op de kleine speelplaats.   Toen juf Christel op school was, was er geen kindje in haar lokaal om te praten.    Kijk... niemand...  Ook onze klas zag er leeg uit.  Alexander kwam wel nog enkele dagen naar school. Hij heeft er héél flink gewerkt.   Hij ontdekte dicht bij de busrijen een leuk plekje met super fijne speeltuigen!   Als we allemaal terug zijn, dan zullen we daar zeker eens gaan spelen! Ook de kinderen thuis hebben fijn buiten gespeeld! Er werd gestept en gefietst... Ook juf Lore speelde buiten met haar kindjes.  Er werd ook met krijt getekend. Kan jij ook je naam schrijven op de grond? Of een omtrek maken van je eigen lichaam? Volgende week eens proberen? Stuur dan maar een leuke foto door voor de blog.  Er werd ook veel gewandeld! Onderweg kan je leuke dingen doen! Zoals klimmen e

De week van 4 april

Ook deze week waren we weer met z'n allen thuis. Af en toe moesten juf Christel en juf Lore wel naar school. Meester Ivo is elke dag op school. Zou hij een mondmasker op hebben of doet hij maar alsof? Alexander kwam ook naar school. Hij heeft er heel hard gewerkt! Maar ook thuis werd er flink gewerkt in de bundeltjes...  en op bingel! Juf Lore en juf Christel hebben thuis ook weer op de computer gewerkt. Juf Lore maakte een nieuwe taalbundel. Goed oefenen allemaal, want na de vakantie leren we een nieuw woordje... spannend!!! Sana speelde met blokjes en leerde zo over groot en klein. Kijk, de toren is groter dan haar zusje...  Maar kleiner dan Sana en haar broer!  Er werden niet alleen schoolse vaardigheden geoefend... ook motoriek kwam aan bod tijdens de huishoudelijke taakjes. Kijk maar eens wat een hulpjes wij waren! Tuur hielp papa in de tuin. Amai, wat een flink werkje zeg, daar moet je wel sterk voor zijn! Sana hielp mama in de keuken. mmm, dat g

de week van 16 december

De laatste week van het jaar zit er weer op. Het was een drukke week! Bij juf Christel vertelden we over ons  weekend. Deze week moesten we wat vertellen over de kerstboom of Kerst.  De hele week stond in teken van Kerst. Nog één kaarsje en het is zover...  We kregen ook het vredeslicht op bezoek. Dat lichtje komt uit het land van Jezus. Wij moeten het weer doorgeven aan juf Evi, zo krijgt iedereen het lichtje op bezoek in de klas.  Tijdens de schrijflesjes maakten we slingers voor in de kerstboom. Eerst oefenden we met lintjes. We maakten grote lussen in de lucht.   Nadien lieten we een balletje rond ons lichaam rollen.   Dat lukte al aardig, dus we konden ook al eens rond een sjabloon draaien.   We deden dat met een knikker in een borrelglaasje.  Na goed oefenen, maakten we met ons 'knikkerbekertje' lussen rond de sjablonen.   Ook op papier lukte het al goed.  Wat een mooie slingers toch! Ook op het bord maakten we mooie lussen