Doorgaan naar hoofdcontent

DE WEEK VAN 18 MAART

Deze week hebben we wat meer geleerd over veilig in de auto zitten. Juf Anne-Marie vertelde ons dat wanneer je kleiner bent dan 1m35, je een stoeltje in de auto moet gebruiken om op te zitten. Daarom zijn we meteen gaan kijken hoe groot we zijn. De juf had een groen kaartje naast de meetlat geplakt, zo zagen we hoe groot 1m35 is. Iedereen van onze klas is kleiner dan 1m35 en heeft dus een stoeltje nodig!
Verder leerden we ook dat het super belangrijk is om steeds je gordel aan te doen in de auto! De juf wou eens zien of we ook wisten hoe we dat moeten doen en daarom gingen we dat eens testen in een echte auto. Oei, juf Anne-Marie heeft nog geen kinderen en dus ook geen kinderstoeltje. Niet erg, we gebruiken gewoon even haar jas als fop-stoeltje.
 Zo Nova zit in de auto, maar is het al veilig? Nee, ze heeft haar gordel nog niet aan!
Even de gordel pakken.
 
Zo, dat is veel veiliger. Zoals Aya zou zeggen: "Gordel, klik vast!"
 Lars probeerde ons te foppen door zijn arm onder de gordel te steken. Dat is natuurlijk niet veilig!!
Met juf Lore leerden we over zichtbaar zijn in het verkeer. Kijk, de jas van Kevin heeft fluo.
Als er licht schrijnt op fluo, dan lijkt het alsof je jas ook licht geeft. Zo kunnen de auto's je goed zien!
De jassen van Nova en Yanaïka hebben geen fluo. Zij zijn niet zo zichtbaar.
Niet erg, als ze een fluovest dragen, zijn ze wel zichtbaar. 
Zelfs als het donker is!!!
Wolf, Lars en Erik hebben ook geen fluo aan hun jas. Dan moeten ze ook een fluovest aan.
Er zijn zelfs boekentassen met fluo!

Tijdens de lessen rekenen leerden enkele kinderen al  over plus en min. (Als je kind nog aan zijn splitsbundeltje werkt... Niet erg hoor. We doen alles op het tempo van het kind. Volgende week gaan ze wellicht ook van start met bewerkingen) 
Eerst moeten we goed het verschil leren tussen plus en min. De juf vertelt een verhaaltje en doet het ook even voor met de fisher-price. Wij moesten goed kijken! Is het plus of min?
We leren ook het plus en min-teken zelf schrijven. Oei, de boef ontsnapt... dat is min.  
We mochten ook zelf de sommetjes noteren. Eerst moesten we goed kijken wat de juf deed, dan moesten we het navertellen en dan pas mochten we het sommetje noteren. Juf Lore tekende de stapjes even op ons blad. 
Jan rijdt in de auto, Mieke mag ook mee... met hoeveel mannetjes zitten nu in de auto? ja... één mannetje zit in de auto, er komt er ééntje bij... nu zijn ze met twee. Dus we schrijven op: 1+1=2
Zelf sommetjes noteren is nog niet zo makkelijk, dus we gaan nog veel oefenen. 
Sommige kindjes mochten ook al eens proberen in het werkboek, maar het is toch belangrijk om ook nog veel te handelen. Zo leren we de sommetjes niet van buiten, maar ontdekken we wat plus en min echt betekent. 

Tijdens de lessen taal probeerden we klankjes in woordjes te ontdekken. Dat is niet altijd even makkelijk... niet erg, dan gebruiken we een spiegeltje. Bij de letter 'n' kunnen we onze tandjes zien. Juf Lore tekende het geheugensteuntje op de spiegel... zo ging het heel wat beter.

Tijdens de schrijflesjes oefenden we verder op het schrijven van lusjes. Het is belangrijk dat we onze lussen laten landen op de 'grond'. Zo is het binnenkort makkelijker om tussen lijntjes te schrijven. 
We oefenden ook in het klein.

Deze week zijn we eens op onze kalender van Godsdienst

Dit zijn de werktaken van deze week:
1. Kniptaak
Deze week knipten we weer cirkels uit. Goed opletten dat we er geen hoekjes afknippen!
2. Was ophangen
Het wordt mooi weer! Mama's hangen nu vaker hun was op. Ook wij kunnen vanaf nu helpen hoor mama! Zet ons maar aan het werk, het is een goede motorische oefening!
3. Sleuteltaak
De sleuteltaak van vorige week was wat moeilijk. Juf Lore heeft de taak wat makkelijker gemaakt. We moeten uitzoeken van welk kind het slotje is. We proberen alle codes uit en letten er goed op dat de nummertjes netjes onder elkaar staan. 
4. Bouwtaak
De vierde taak was dezelfde als vorige week. Nu werden de bouwplannen omgewisseld. Zo konden we ook eens een ander plannetje nabouwen.


Het spel van de week was opnieuw 'muizencarrousel'

De week sloten we eens niet af met een speelbeurt. Deze week deden we een experimentje met juf Lore. Voor de vakantie vroeg Lars zich af hoe we een ballon kunnen laten vliegen... vorige week was hij ziek, dus deze week maakten we tijd voor het experiment 'LAAT DE BALLON VLIEGEN!'
'Blazen' riepen we in koor. Kevin mocht het eens proberen...
Nee, blazen gaat niet... de ballon blijft op tafel liggen.
Een touwtje dan? Probeer eens Finn...
Neen, ook een touwtje werkt niet...
Nova wou wel eens héél hard rennen. Ja, de ballon gaat wel een beetje omhoog, maar echt vliegen lukt toch niet.
Lopen lukt dus maar een heel klein beetje...
Samet had een goed idee. Een stokje zoals de ballonnen van de Mc Donalds.
Ja hoor, dat lukt! Maar hij gaat wel nog niet vliegen.
Juf Lore had nog een gekke "ton" bij. Die kon ballonnen opblazen. Kijk, de ballon van Erik vliegt omhoog en past niet meer op de foto.
In de ton zit helium. Helium is speciale lucht die ballonnen laat vliegen. 
Juf Lore ademde de lucht ook eens in. Daar kreeg ze een hele gekke stem van. We moesten héél hard lachen. Maar hoe komt het dat? Juf Lore is toch geen smurf. De juf heeft het even voor ons uitgetekend.  Als ze de lucht inademt, dan komt die in haar longen. Als ze praat komt de lucht er weer uit, juf Lore praat dan als een smurf. Als de helium door het praten weer uit haar longen is, dan praat ze weer gewoon. Oef... Lore is dan toch geen smurf. 
Iedereen kreeg een ballon mee naar huis. Finn wou zijn ballon graag laten vliegen... spannend!
Amai, wat ging die hoog!!! Daaaaaaaaag ballon!


En zo zit de week er weer op. We wuiven jullie uit met een mooie klasfoto.
En nog eentje met juf Lore die nog net op tijd was voor een tweede foto.


Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN 17 SEPTEMBER

De week zit er weer op en ook deze week viel er weer heel wat te beleven.  We hebben onze deur mooi versierd, dus iedereen is welkom! Ondertussen zijn we al helemaal gewend aan onze klas, dus het werd tijd om het thema 'weer naar school' af te ronden.  Tijdens de W.O.-lesjes  zagen we dat de klas- en schoolafspraken toch al goed gekend waren.  We classificeerden voorwerpen volgens de kenmerken 'scherp' en 'zacht'. We mochten eerst voelen en dan het werkblaadje invullen.   Ooh, wat voelt een vork scherp aan.  Tijdens de taallesjes haalde Roos haar boekentas nog eens boven. We probeerden het juiste lidwoord aan de woordenschat te koppelen. Zeggen we 'de boekentas of het boekentas?'  Roos zocht héél diep in haar boekentas naar schoolmateriaal. Dat vonden we heel erg grappig! Ook ons rekenbundeltje hebben we deze week afgewerkt. Wat waren we trots!!! We zochten voorwerpen in de klas die kleiner waren dan de afbeelding van de s...

de week van 2 december

Deze week was de sint in ons land. Om maandag kwam hij even langs op school. In het aparte verslagje lees je er meer over. Op donderdag gingen we naar het toneeltje van RSV (relationele en sociale vorming) kijken.  Het thema was dit keer 'samen delen, samen spelen' Juf Lore had zich verkleed als Anna. Meester Danny speelde Bartje. Ze speelden met de blokken. Maar ze kregen ruzie... ze wouden allebei hetzelfde blokje. Ruzie vond de juf niet ok!   Bartje en Anna probeerden het opnieuw.  Ze bouwden deze keer SAMEN een hele mooie toren. Wat flink van hen!!! De rest van de week stonden alle lessen in het teken van de Sint... dus ook de taallesjes. De juf had van zwarte piet twee zakken gekregen.  Die moesten we vullen met de juiste spulletjes.   In de zak met het groene kaartje deden we de woordjes die begonnen met 's'.  De letter 's' klinkt als het sissen van een slang. We bewegen onze hand dan net als een slang....

DE WEEK VAN 1 APRIL

Deze week mochten we, met wat spulletjes die juf Anne-Marie had meegenomen, het paasverhaal namaken. Allereerst namen we het boekje over het paasverhaal er nog eens bij. De juf vroeg ons om naar de prent op de voorkant van het boek te kijken en eens te zoeken welke kleur we het meest zagen. Dat was toch wel overduidelijk de kleur geel, van het zand in de stad Jeruzalem. Wij wisten nu dus ook dat we moesten starten met het zand toe te voegen. Daarna namen we de steentjes, hiermee maakten we de weg die Jezus heeft moeten afleggen tot aan de grot. We voegden ook nog wat plantjes toe. Deze staan voor de palmtakjes waarmee ze zwaaien wanneer Jezus Jeruzalem binnenkomt.  We maakten ook het zware kruis van Jezus. Aan het einde van de weg voegden we nog een grot toe waar Jezus in werd begraven. We waren heel enthousiast over het eindresultaat! De juf had ook een nieuwe pot meegenomen voor de paasboom in te zetten, dus deze hebben we ook even samen veranderd.  ...